News

Dinsdag 15 januari 2013 heeft PUMA met de Blockbuster de 2e prijs gekregen in de categorie Publieksprijs voor Innovatie in de Infratechniek. De verkiezing werd georganiseerd door dagblad Cobouw. PUMA, en daarmee Boskalis en Van Oord, werden terecht weer geassocieerd met innovatie.

Bij het ontwerp van de blokkendam voor de harde zeewering van Maasvlakte 2 wilde PUMA  zoveel als mogelijk materialen hergebruiken uit de bestaande zeewering van Maasvlakte 1, met name de 42 ton zware betonblokken en waterbouwsteen. De toepassing van die betonblokken in de nieuwe harde zeewering vroeg om zeer nauwkeurige plaatsing. Dat kon alleen met een landgebonden kraan, maar zo’n kraan met de gewenste capaciteit en mogelijkheden bestond niet.

Om het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk te maken moesten grenzen worden verlegd. PUMA ontwikkelde de Blockbuster, die in staat is een 42 ton zwaar betonblok op 60 meter vanuit het hart van het onderstel met een nauwkeurigheid van 15 cm te plaatsen.

Door de innovatieve vormgeving en zeer geavanceerde plaatsbepalings- en monitoringsapparatuur bleek deze hydraulische kraan in staat om de harde zeewering binnen de planning en op efficiënte wijze te bouwen.

De lezers van de Cobouw konden stemmen op 50 ingezonden innovaties. De prijsuitreiking voor de Cobouwpublieksprijs vond plaats tijdens de Infratech beurs in Ahoy Rotterdam.

Let's talk

Investor Relations

For IR matters contact our Director of Investor Relations & Corporate Communications.

Stay up to date

Enter your email address to receive Boskalis press releases, news and/or financial calendar updates.

Back to top